Alles voor jouw baan in techniek

04/09 Alles voor jouw baan in techniek | Technische Vacatures ✔ Werken in de Techniek ♛ - Vacaturesite Techniek Twiglers

Ondanks het huidige tekort naar goede vakmensen in techniek is het in deze sector niet eenvoudig om een baan te vinden die jou op het lijf geschreven is. Techneuten zijn in de regel ook niet zo zichtbaar, ze zijn eerder behoudend, bescheiden en staan niet graag in de schijnwerpers. Toch kun je zelf je toekomstige carrière beïnvloeden door naar een aantal aandachtspunten te kijken.

 


Momenteel liggen de banen voor technisch personeel bijna voor het oprapen en toch is het belangrijker dan ooit om heel doelbewust te solliciteren. Er valt namelijk nog al wat te kiezen, waardoor je kunt reageren op een vacature die jou de juiste omstandigheden biedt en ook voldoende kansen op persoonlijke groei.


 

De toekomstperspectieven die het bedrijf en de functie jou bieden zijn dan ook je eerste aandachtspunt. Een functie waarin je jezelf kunt ontwikkelen en nieuwe technische vaardigheden aan kunt leren, is niet alleen interessant maar staat ook goed op je cv.

 

Tijdens de selectieprocedure voor een dergelijke functie is het dan ook essentieel dat je jouw potentie en motivatie om je verder te ontwikkelen aan het licht brengt. Vertel over je passie voor het vak, gebruik daarvoor een aantal voorbeelden van successen of projecten waaraan jij een bijdrage hebt geleverd. Het is oké om daarover te praten.

 

Let op je non verbale communicatie, waak ervoor dat je bescheidenheid niet wordt verward met onzekerheid of desinteresse. Volg desnoods een cursus om je zakelijke communicatie en/of je sociale vaardigheden te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld een loopbaanadviseur of coach vragen om een fictief sollicitatiegesprek met je te oefenen.

 


Hij of zij kan overigens ook een plan met je op te stellen om je kansen op de juiste technische functie te vergroten. Zij kunnen je helpen om je eens goed te verdiepen in de technieken die jou het meeste aanspreken en om jouw behoeften en toekomstdromen in kaart te brengen. Natuurlijk kunnen deze professionals je ook ondersteunen bij het schrijven van een strakke sollicitatiebrief.

 

Misschien kun je naar aanleiding van deze inzichten je specialisme uitbreiden met andere technische werkzaamheden die daar aan gelinkt zijn, zodat je je meer als allrounder ontwikkelt. Door deze functieverbreding zal het aantal vacatures waarvoor jij in aanmerking kunt komen toenemen.

 

In het verleden was een klein netwerk met een aantal technische bedrijven in de omgeving meer dan genoeg voor een technische medewerker. Tegenwoordig dient je (sociale) netwerk veel groter te zijn. Hoe specifieker je specialisme, hoe crucialer je netwerk. Zorg dus ook dat je online (facebook, linkedIn et cetera) een representatief profiel hebt waarop je je zo gezegd aan potentiele werkgevers presenteert. Je weet immers nooit hoe een balletje rolt… .

1. Kijk naar de toekomstperspectieven

2. Laat je potentie en motivatie duidelijk zien

3. Vertel met passie over je vak en geslaagde projecten

4. Besteed aandacht aan je sociale vaardigheden

5. Zet in op functieverbreding van je specialisme

6. Werk doelbewust aan de uitbreiding van je netwerk

7. Vraag hulp van een professional

 

Heb je vragen? Stel ze ons via de mail of per chat.